DEVETI SAJAM MOGUĆNOSTI U ORGANIZACIJI GRADA MAKARSKE PRIVUKAO VELIKI BROJ DJECE I UČENIKA Srednja strukovna škola ima spretne konobare i ‘naj’ kante za otpad, na štandovima od slikovnica do ekoloških proizvoda

Sajam mogućnosti koji već devetu godinu organizira Grad Makarska, a u povodu svog rođendana, sve je veći i zanimljiviji. Vrtići, škole, udruge, ustanove, mjesecima se marljivo pripremaju kako bi se pokazali u punom sjaju. Svemu u prilog bio je lijep, sunčan dan i Trgom 156. brigade Hrvatske vojske odjekivali su radost i smijeh učenika. Sretni su što su svima mogli pokazati, ono što rade u školi, ili čime se bave u svoje slobodno vrijeme, ali i upoznati se s aktivnostima, koje im se nude na sportskim terenima.

Sajam je otvorio i u ime Grada Makarske pozdravio Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske, zahvalivši sudionicima na kreativnosti i što svojom prezentacijom obogaćuju ovu vrijednu priredbu.

Marina Andačić Krivić, voditeljica projekta: “Rastemo, ove godine je dvadesetak sudionika”

Marina Andačić Krivić, savjetnica za predškolski odgoj obrazovanje i sport Grada Makarske, inače voditeljica projekta ‘Sajam mogućnosti’, istaknula je da je ova manifestacija svake godine sve veća i zanimljivija, a ove godine na njoj se predstavilo dvadesetak sudionika.

Uvod u veliku feštu stvaralaštva bio je u znaku Dječjeg vrtića ‘Biokovsko zvonce’. Prolaznici su mogli na zgradi Grada vidjeti ukras u obliku velike mega kravate, koju su osmislili i drugu godinu zaredom Gradu darovali najmlađi Makarani. Na pozornici su potom stare makarske plesove u narodnim nošnjama zaplesala djeca DV Maslačak, a potom i zapjevala ‘Mome gradu’. Da imaju smisla za lijepu riječ moglo se doživjeti kupnjom pripovjedaka  ‘Naše priče’, a u kojima su sadržana sjećanja njihovih roditelja na svoje djetinjstvo.

Ponuda Sajma je bila uistinu raznovrsna. Osnovna škola o. Petra Perice izložila je suvenire i kozmetičke pripravke svoje zadruge ‘Make’, a Osnovna škola Stjepana Ivičevića svoje zadruge ‘Rogač’. Klub mladih tehničara Zelenka nudio je od drvene kutijice do kućice. Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića ponudila je magnete i druge darove, a zaradu će potrošiti na pripremu maturalne zabave. Udruga osoba s invaliditetom “Sunce” prezentirala je prospekte s programima i uratke nastale u kreativnoj radionici. Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” pokazao je dio svojeg rada. PŠRD “Arbun” je spreman za novu Malu školu ribanja, a posjet štandu otkrio je što sve djeca mogu naučiti u njoj. Zajednica športskih udruga približila je mogućnosti brojnih sportskih klubova koje okuplja. Veslački klub “Biokovo” na ergometrima je simulirao svoje vještine, zašto vrijedi biti član Biciklističkog kluba “Makarska” i Veslačkog kluba “Biokovo” i to se moglo saznati. U Dijabetičkoj udruzi mogao se izmjeriti šećer, u Crvenom križu poučiti reanimaciji. Hitna medicina izložila je svoju opremu kao i vatrogasci te Hrvatska gorska služba spašavanja. JU razvojna agencija MARA predstavila se Kutkom za zapošljavanje EXERCITATIONE. Na Europski dan borbe protiv trgovanja s ljudima Policijska postaja Makarska dala je naglasak tome, ali i općenito prevenciji i sigurnosti.

Natjecateljski duh na Sajmu

Organizatori Sajma mogućnosti znaju da učenici itekako vole natjecanja. Srednja strukovna škola Makarska pokazala je da ima spretne konobare. Među njima najbolji je bio Marino Brnjak. U reviji frizura nije bilo izbora jer je svaka od desetak učenica imala kreaciju za poželjeti, do romantične do tzv. ‘šešira’.

Cijelo vrijeme sa štanda Srednje strukovne škole Makarska širio se miris palačinki i slastica, a mogao se izabrati jedan od nekoliko koktela.

Sajam mogućnosti je imao veliki eko pečat i odaslana je poruka da je stalno potrebno podizati svijest o odlaganju otpada i očuvanju prirode. Tim povodom među makarskim osnovnim i srednjim školama održano je natjecanje u izradi ‘naj’ kante. Žiri je odlučio da zlato pripada OŠ o. Petra Perice i Srednjoj strukovnoj školi, a nagrade su prvonagrađenim uručili Dražen Kuzmanić i Željko Bagarić, direktor Makarskog komunalca, uz želju da ta znanja upotrijebe u svakodnevnom životu.

Jasna Morović/IvoR