Grad Makarska obilježio Europski tjedan održivog razvoja: Kreativne radionice i kvizovi znanja u sklopu kampanje ''Skupi,složi,savjesno odloži''

Europski tjedan održivog razvoja danas je u Makarskoj tradicionalno obilježen u organizaciji Javne ustanove  MARA, Savjetovališta Lanterna i Udruge Sunce koji su na platou Spomenika revolucije na Glavici organizirali radionice ''Obnovi i ponovno upotrijebi''. Grad Makarska, koji je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije, po prvi put se aktivno uključio u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja aktivnostima koje su dio provedbe  izobrazno-informativne kampanje ''Skupi, složi, savjesno odloži'' .

 

Danas su to bile kreativne radionice koje su pripremili predstavnici Udruge za prirodu okoliš i održivi razvoj ''Sunce'' iz Splita u sklopu kojih su djeca tijekom jutarnjih sati imala priliku izrađivati meduze od plastičnih vrećica te upoznati se sa ''Organkom'' kućnim komposterom i naučiti osnovne informacije o tome čemu kompostiranje služi i kako kompostirati. Makarski osnovnoškolci okušali su se u kvizovima znanja i igrama iznenađenja, a oni koji su pokazali najbolje rezultate nagrađeni su platnenim vrećicama, majicama i olovkama  od eko materijala s motivima kampanje ''Skupi, složi, savjesno odloži''.

 

Ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja obilježio je veliki odaziv gradskih institucija i civilnih udruga. Osim Javne ustanove  MARA, Savjetovališta Lanterna, Udruge Sunce i Grada Makarske, u programu su sudjelovali i Udruga umirovljenika Makarska, PO Centar Juraj Bonači Makarska, Strukovna škola Makarska, Učenička zadruga Rogač, Dječji vrtić Biokovsko zvonce i UZOR Osejava.

 

Zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo velikim odazivom, ali i činjenicom da se Grad Makarska prvi put aktivno uključio u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja kroz projekt ''Skupi, složi, savjesno odloži''.

- Održivi razvoj nema alternativu. Održivi razvoj ono je što moramo imati na umu  u svemu što radimo kako bismo budućim generacijama ostavili bolji svijet, bolju Makarsku , istaknuo je Nemčić. Na važnost održivog razvoja podsjetili su i  Olivija Prodan Ravlić ispred Udruge Sunce,  Marija Ivanković, voditeljica projekta “Obnovi i ponovno upotrijebi” te Gloryan Grabner u ime DAUP Orion.

 

Grad Makarska obilježavanje Europskog  tjedna održivog razvoja nastavlja u utorak 4. lipnja organiziranjem tribine Zašto je važno gospodarenje otpadom. Tribina će se održati  u hotelu Biokovo s početkom u 18 sati, a o temi će govoriti predstavnici Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ iz Splita, predstavnici Grada Makarske, Makarskog komunalca d.o.o. i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Cilj tribine, kao i drugih aktivnosti koje Grad Makarska provodi u sklopu izobrazno-informativne kampanje ”Skupi, složi, savjesno odloži  je podizanje svijesti o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Sve aktivnosti u sklopu projekta financirane su sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.