U sklopu kampanje ''Skupi,složi, savjesno odloži'' obilježen Dan planeta Zemlje: Edukativne radionice, kvizovi znanja i nagradne igre privukle Makarane svih generacija

U organizaciji Grada Makarske, u sklopu provedbe izobrazno-edukativne kampanje ‘Skupi, složi, savjesno odloži’, koja je sufinancirana sredstvima iz Kohezijskog fonda, u srijedu je programom na Trgu 156.brigade HV-a obilježen 22.travnja, Dan planeta Zemlje.

 

 

Kao i cilj same kampanje koju Grad aktivno provodi u suradnji s Makarskim komunalcem, središnja tema programa obilježavanja Dana planeta Zemlje bila je podizanje svijesti o važnosti održivog gospodarenja otpadom, a događanja kod hotela Biokovo očekivano su privukla i veliki broj posjetitelja, zainteresiranih za sve novosti u načinu selektiranja i odlaganja otpada. Dodajmo i da su ovom prilikom građani na štandovima mogli pogledati te uzeti i promotivne letke izrađene u sklopu ove kampanje, a koje će u mjesecu svibnju dobiti na kućnu adresu zajedno s računom Makarskog komunalca. Program radionica na Trgu 156.brigade ovom su prilikom vodili edukatori iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita, a posjetitelji su tako mogli naučiti kako, na primjer, od plastične vrećice napraviti ukras u obliku meduze, kako stare odjevne predmete pretvoriti u dječje igračke ili kako odbačene konzerve pretvoriti u koristan svijećnjak. Za mlađe posjetitelje bile su pripremljene zabavne igre memorije, razvrstavanja otpada po brojevima, a u kvizovima znanja mogli su se zabaviti svi uzrasti te zaraditi lijepe nagrade s motivom kampanje Skupi, složi, savjesno odloži.

 

Nagrade su, naravno, ovisile o pokazanom znanju,  a u igri su bile platnene torbe, majice, i olovke od eko materijala te med lokalnih proizvođača. Dodajmo i da su štandove postavljene kod hotela Biokovo posjetili i brojni najmlađi – u programu su tako sudjelovale skupine iz vrtića Biokovsko zvonce, učenici Osnovne škole Stjepana Ivičevića ali i oni nešto stariji, makarski srednjoškolci, odnosno sve redom pripadnici generacija kojima će problem zdravlja okoliša i pravilnog odlaganja otpada u mnogočemu obilježiti njihovo vrijeme. Između ostalih, današnjem su događanju na rivi nazočili tako i direktor Makarskog komunalca Željko Bagarić, kao i zamjenik gradonačelnika Makarske Dražen Nemčić koji je, pozdravivši posjetitelje, kazao kako smatra da se grad Makarska po ovom pitanju u svakom slučaju danas kreće u pravom smjeru.  - Cilj današnjeg događanja, kao i cjelokupne kampanje koja je sada u zamahu, je približiti našim sugrađanima, a posebno onim najmlađima, naš osnovni cilj-kako upotrijebiti i iskoristiti stvari u kućanstvu način da ne završe u kanti i time postanu otpad. Siguran sam da idemo u dobrom pravcu iako se radi o napornom poslu, prvenstveno zbog toga što je u pitanju sustav kojeg treba kompletno postaviti i u kojem svaki dio mora raditi kako bi na kraju sve funkcioniralo – kazao je Nemčić.

 

O.Franić